De Luchtoorlog


English

Franšais

Nederlands


Voor de Eerste Wereldoorlog hadden vliegtuigen nooit een belangrijke rol gespeeld als wapen in conflicten. Echter, de "Groote Oorlog" bracht wat dat betreft een grote verandering teweeg en een nieuw tijdperk van oorlogvoering was begonnen.
Bij het uitbreken van de oorlog werd het vliegtuig door veel militaire leiders beschouwd als een "nieuwigheidje" en zij waren niet in staat de voordelen van zo'n machine te onderkennen. Al spoedig bewees het vliegtuig zijn effectiviteit tijdens spionagevluchten boven de vijandelijke linies, het zoeken van artilleriestellingen en het maken van foto's van de vijandelijke posities. Zowel de geallieerden als de Duitsers begonnen spoedig met de ontwikkeling van meer effectieve en betrouwbare vliegtuigen voor gebruik tijdens de oorlog.


airwar_intro1v.jpg (30622 bytes)

German/French
Airbattle 1914.

airwar_intro2v.jpg (26391 bytes)

Pilot's Greetings.

De stap naar jachtvliegtuig en bommenwerper was toen niet groot meer. Het eigenlijke vechten tussen de vliegtuigen onderling begon toen de piloten projectielen meenamen die zij op de vijandelijke vliegtuigen konden gooien. Spoedig werden door beide partijen machinegeweren op de vliegtuigen gemonteerd en er werden kleine bommen ontwikkeld die afgeworpen konden worden op vijandelijke opslagplaatsen en boven de loopgraven. Het duurde niet lang voordat er betere en grotere vliegtuigen werden gebouwd. Deze konden meer lading (bommen) meenemen en grotere afstanden boven vijandelijk gebied afleggen. 


Toen de Engelsen op 4 Augustus 1914 ten strijde trokken tegen het Duitse Rijk, verwachtten zij dat de hemel boven Engeland al vlug vol zou zijn met gigantische Zeppelin bommenwerpers. Het Duitse volk had min of meer dezelfde verwachting. Zelfs de schoolkinderen zongen van harte een liedje dat erop aandrong dat de Duitse luchtschepen op weg moesten gaan naar Engeland. "Engeland," zongen zij, "zal vernietigd worden door het vuur." In feite was Duitsland slecht voorbereid om zo'n aanval te lanceren. De Marine had 2 van zijn drie luchtschepen verloren tijdens ongelukken vˇˇr de oorlog en 4 van de zes Zeppelins van het leger werden neergehaald door vijandelijk vuur tijdens de eerste weken van de oorlog.
Dit zou allemaal drastisch veranderen door het onbeperkte vertrouwen en de niets ontziende dynamiek van ÚÚn enkele officier: commandant Peter Strasser.

airwar_intro3v.jpg (19113 bytes)

Commander
Peter Strasser.


airwar_intro4v.jpg (29082 bytes)

Zeppelin over
Antwerp.

De maatschappij van Graaf Zeppelin reageerde op de uitdaging van de oorlog door akkoord te gaan  met de bouw van 26 militaire luchtschepen. Een vergroot en verbeterd ontwerp dat gereed zou moeten zijn tegen 1915! De 8 Engelse luchtschepen die tijdens de oorlog vlogen, lagen technisch gezien ongeveer 5 jaar achter op de Duitse ontwikkelingen en waren tijdens het conflict van weinig betekenis. Het Duitse leger wilde niet onderdoen voor de Marine en breidde zijn luchtschipaktiviteiten eveneens uit. Maar het zou nooit de omvang en/of effectiviteit bereiken van dat van de Marine: zij hadden immers geen "Strasser".

(Source: The Giant Airships - Douglas Botting - Time Life Books 1980)


Aeroplanes:

Zeppelins:


Free counter and web stats Site Map Home