Propaganda Prentbriefkaarten
uit de Eerste Wereldoorlog


    English

Franšais

Deutsch

Nederlands
Inleiding:

Deze web-site toont u herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in de vorm van prentbriefkaarten. Alle afgebeelde kaarten stammen uit de periode 1914 tot 1919.
Misschien enigszins pretentieus denken wij dat dit een hulpmiddel kan zijn voor studenten, onderzoekers en prentbriefkaartverzamelaars die ge´nteresseerd zijn in de periode van de "Groote Oorlog".
Vaak zijn deze kaarten zijn  niet alleen prachtige staaltjes van het kunnen van ontwerper of drukker maar zij kunnen ook van belang zijn voor iedereen die belangstelling heeft voor kunst-, militaire- en/of politieke geschiedenis.
De site is een logisch gevolg van een lange samenwerking van  twee individuen met  samen meer dan vijftig jaar ervaring als verzamelaars en amateur historici. Alle kaarten die worden afgebeeld zijn origineel (tenzij anders vermeld). Omdat uiteindelijk ca. 1.400 kaarten zullen worden afgebeeld (onderverdeeld in verschillende kategorieŰn, zoals U aan de linkerkant kunt zien), zult u begrijpen dat de site zelf voortdurend aan uitbreiding onderhevig is.   Een belangrijk aantal kaarten is "zeldzaam" vanuit verzamelaarsoogpunt. Wij hopen dan ook dat dit zowel het nut als de interesse zal vergroten. Bedankt voor uw belangstelling en veel plezier!
Oh ja, omdat sommige pagina's nogal veel afbeeldingen bevatten,  kan het, afhankelijk van uw internetverbinding, soms wat langer duren voordat alles geladen is. Een beetje geduld kan geen kwaad. U zult niet teleurgesteld worden!

Prentbriefkaarten als belangrijke historische documenten
Als u deze site bekijkt, moet u zich realiseren dat al deze kaarten werden gemaakt in het pre-elektronische tijdperk. Prentbriefkaarten waren een algemeen gebruikt kommunikatiemiddel in een tijd dat de enige middelen voor massakommunikatie bestonden uit kranten, tijdschriften,  boeken, aanplakbiljetten en .... de post. Wij kunnen daarom prentbiefkaarten rustig beschouwen als "post met een boodschap(je)". Kaarten waren immens populair en zonder overdrijving kan gezegd worden dat prentbriefkaarten voor een belangrijk deel van de Westeuropese drukkerijen de kurk was waarop zij dreven. Kaarten waren niet duur, ook niet duur om te versturen, overal verkrijgbaar en eindeloos creatief in de boodschap die zij middels de afbeeldingen moesten uitdragen. Omdat zij een belangrijk kommunikatiemiddel waren, werden prentbriefkaarten gemaakt om het komplete scala van menselijke gedachten en gevoelens over te brengen: van humor tot nostalgie, van vreugde tot haat. En het is precies om die reden dat zij belangrijke culturele en historische documenten zijn. Deze kaarten zijn niet alleen maar "plaatjes" van een wereld in oorlog! Het is een virtuele blik op de geest en in het hart van de miljoenen mensen die in deze oorlog gevochten hebben zowel op de slagvelden als aan het thuisfront.


Original Text :  Jerry Kosanovich  and  Paul Hageman
All   cards   shown   are   from   the   private  collections  of  Paul  Hageman  and  Jerry  Kosanovich.

Copyright ę Paul Hageman (NL) / Jerry Kosanovich (USA) 1999-2010 

This site can be viewed best at a screen size of 1024 x 768 pixels with Microsoft Internet Explorer 7+ 
Free counter and web stats


Site Map


Home